2010. augusztus 16., hétfő

Párolt rizs

Hozzávalók:
  • 30 dkg rizs,
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj,
  • só,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 1 csokor petrezselyem.
A rizst többször váltott hideg vízben átmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A felmelegített zsi-
radékon felforrósítjuk a rizst, sózzuk, belerakjuk az egészben hagyott hagymát, és kétszeres mennyiségű forró vízzel felengedjük. Lefedve felforraljuk, és a tűzről levéve, egy konyharuhával letakarjuk. A saját gőzében hagyjuk megpuhulni.
Mikor kész, átkeverjük. Tálaláskor vágott petrezselymet hinthetünk a tetejére.

Burgonyakrokett

Hozzávalók:
  • 60 dkg burgonya,
  • 12 dkg rétesliszt,
  • 2 tojássárgája,
  • só;
  • a bundázáshoz 2 tojás,
  • 8-10 dkg zsemlemorzsa;
  • a sütéshez bőven olaj.
A héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, megsózzuk, és kihűlni hagyjuk.
A tojások sárgájával és a liszttel összedolgozzuk. Lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságú hengereket formázunk belőle, A kroketteket felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Mártásos pecsenyék mellé azonnal tálaljuk.

Csirkecomb borban sütve

Hozzávalók:
  • 4 db csirkecomb,
  • 8 dkg füstölt szalonna,
  • 8 db gyöngyhagyma,
  • csipetnyi kakukkfű,
  • só,
  • 1-2 babérlevél,
  • 2 db gomba,
  • 5 cl barackpálinka,
  • 2 dl olaszrizling.
A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. Megpirítjuk benne az egészben hagyott gyöngyhagymát, meg a felszeletelt gombát. Belerakjuk az enyhén megsózott csirkecombokat, és befűszerezzük. Aláöntjük a pálinkát, és fedő alatt, előmelegített sütőben kb. 10 percig pároljuk. Ezután felengedjük a borral, és fedő alatt, közepesen meleg sütőben puhára pároljuk. A végén a fedőt levesszük róla és megpirítjuk a tetejét.
Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. Gyümölcsbefőttet kínálunk mellé.

Joghurtban sült jérce

Hozzávalók:
  • egy szép nagy jérce,
  • 4 dl joghurt,
  • 2,5 dl vörösbor,
  • 5 dkg vaj,
  • só,
  • frissen őrölt bors ízlés szerint,
  • 1 kiskanál őrölt koriander,
  • 1-1 kis csokor kapor és bazsalikom,
  • 1 kiskanál kakukkfű.
A megtisztított jércét kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a császárjércénél leírt módon formázzuk. A friss kaprot meg bazsalikomot finomra vágjuk, majd a csipetnyi sóval, a korianderrel valamint a kakukkfűvel ízesített 3 dl joghurttal simára keverjük. Ezzel a fűszeres mártással a jérce külsejét lekenjük, majd hideg helyen, 3-4 órán át állni hagyjuk.
Ezután egy tepsibe fektetjük, a vajat rámorzsoljuk, és a borral elkevert maradék joghurttal locsolgatva, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha a teteje gyorsan megpirulna, alufóliával letakarva sütjük tovább.
Mikor kész, pár percig pihentetjük, majd feldaraboljuk, és a saját mártásával meglocsolva, burgonyfánkkal, valamint gyümölcsbefőttel körítve tálaljuk.