tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post8790860059593627850..comments2022-12-18T18:33:33.234+01:00Comments on Recep-túra: Erdélyi töltött káposzta cserépedénybenPetihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-76094538200559334122022-12-18T16:53:56.327+01:002022-12-18T16:53:56.327+01:00Köszönöm a segítségét, nem szeretném ha a karácso...Köszönöm a segítségét, nem szeretném ha a karácsonyi menü megsemmisülne!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-10571216504323952152022-12-12T18:49:19.817+01:002022-12-12T18:49:19.817+01:00Mázas cserépfazékkal sajnos nincs tapasztalatom. A...Mázas cserépfazékkal sajnos nincs tapasztalatom. A máza miatt nem veszi fel a vizet, ezért nem kell beáztatni.<br />A mellékelt útmutatóban, ott kell lennie a használat módjának.<br />Itt egy leírás a használathoz:<br />Mázas, és Natúr cserépedények használata<br />A cserépfazékban főtt ételek íze nagyon jó, mivel hosszabb ideig készül el benne az étel, jól összeérnek benne a nyersanyagok. Milyen ételeket készíthetünk benne? Gyakorlatilag szinte minden fazékban, lábasban készülő szaftos ételhez jó. Szabadtéri használathoz – nyáron – kipróbálhatjuk a cserépfazékban főtt lecsót, paprikás krumplit, babgulyást, gulyáslevest, készíthetünk pörköltet, de akár töltött káposztát is főzhetünk a szabad ég alatt.<br />Vannak tűzálló és nem tűzálló cserépedények. A mázatlan edényeket be kell áztatni, míg a mázast nem.<br />FONTOS:<br />Gáztűzhelyre és nyílt lángra csak az arra alkalmas tűzálló samottos agyagból készült edény szabad rakni. Ha nem volt a csomagoláson vagy a készítő nem mondta akkor ne tegyük lángra, mert elrepedhet. Az erre alkalmas cserépedények is csak nagy odafigyeléssel és óvatossággal használható. Tegyünk vaslapot a cserépedény alá. Gázlángon vastag lángelosztóval használható, amire még hidegen tesszük a cserépedényt. A forró cserépedényt nem öntjük fel hideg vízzel, ez a legnagyobb különbség a fémlábas használatához képest. A főzés úgy történik, hogy felengedjük vízzel és beletesszük a főznivalót. Ami hamarabb megfő, azt később tesszük bele, ez némi tapasztalatot igényel, hogy semmi ne főjön szét, de ne is maradjon nyers. A cserépedényben való főzés lényege, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés, tehát nem kell maximumon égetni a gázt, csak amíg átmelegszik a lángelosztó, és az edény. A cserépedény – főleg első használatkor – el fog szívni némi nedvességet a főznivalóról, ezt után tölthetjük szükség esetén. Levesnél nem feltűnő, de például töltött káposztánál, aminek kevesebb a leve, ajánlott az utántöltés.<br />Sütőben 2-300 °C nem árthat neki, akár mázatlan vagy mázas, mivel 1000 °C –on égetik. De azért itt is óvatosnak kell lennünk; fokozatosan kell emelni a hőfokot.<br />Kemencébe csak TŰZ- ÉS LÁNGÁLLÓ edényt szabad betenni, itt se számít, hogy mázatlan vagy mázas. A kemencébe a parazsat ne hagyjuk közvetlen a cserépedény közelében.<br />A samottos edényt onnan lehet megismerni durvaszemcsés a felszíne. Ezek a direkt sütőedények, amiket lehet sütőben és kemencében is használni.<br />Bográcsként való használatkor a következőkre kell ügyelni: üresen ne tegyük a tűz fölé, a felforrósodott edényt ne öntsük fel hirtelen hideg vízzel.<br />Használata: csakis hideg sütőbe szabad rakni, rácsra és szép lassan elkezdjük fokozni a hőfokot. Ha kész az étel soha nem szabad hirtelen lehűteni, fadeszkára, hőálló alátétre vagy egy száraz ruhára rakjuk.Petihttps://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-84314443819046564592022-12-12T13:21:59.580+01:002022-12-12T13:21:59.580+01:00Szeretném kérdezni, hogy most vásárolt erdélyi máz...Szeretném kérdezni, hogy most vásárolt erdélyi mázas edényt is be kell áztatni ? Kemencében sütném! Hideg sütő? Lassan felmelegedés? Vagy bírja a 270C - t? KösziAnonymousnoreply@blogger.com