tag:blogger.com,1999:blog-53068945821795935112024-03-13T15:25:52.985+01:00Recep-túraEzen az oldalon különböző ételek receptjeit teszem közzé.A hagyományos konyha híve vagyok, tehát "újragondolt" ételek nem igazán fognak felkerülni.
Az ételleírások java része gyűjtésből származik, de akad köztük jónéhány saját kreáció is.
A leírások anyagmennyiségei 4 személyre szólnak. Amennyiben ettől eltérek, jelezni fogom.
A recepteknél szereplő vegetáriánus címke többségében ovo-lakto vegetáriánus ételeket jelöl.Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.comBlogger385125tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-60993786449361000732016-11-17T13:14:00.001+01:002016-11-17T13:14:25.324+01:00Káposztás sertéscsülök<br />
<ul>
<li><b>Hozzávalók:</b></li>
<li>4 első sertéscsülök,</li>
<li>1 kg hordós káposzta,</li>
<li>20 dkg füstölt szalonna,</li>
<li>2 dl tejföl,</li>
<li>1 evőkanál paradicsompüré,</li>
<li>1 evőkanál sertészsír,</li>
<li>2 fej vöröshagyma,</li>
<li>só,</li>
<li>szemes bors,</li>
<li>1 babérlevél.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A megtisztított csülköket besózzuk, legalább 1 órán át állni hagyjuk, majd egy edényben, a felforrósított olajon körös-körül elősütjük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és félig puhára főzzük. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk rajt az apróra vágott hagymát, és hozzáadjuk a paradicsompürét meg a jól átmosott káposztát. Enyhén sózzuk, borssal és babérral ízesítjük. Belerakjuk a közben megfőtt csülköket is. Egy kevés főzővízzel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon teljesen puhára pároljuk. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-9586336907975888062016-11-07T12:38:00.001+01:002016-11-07T12:38:19.658+01:00Gödöllői rakott oldalas<br />
<ul>
<li><b>Hozzávalók:</b></li>
<li>80 dkg sovány sertés oldalas,</li>
<li>1 kg burgonya,</li>
<li>70 dkg sütőtök,</li>
<li>8 tojás,</li>
<li>2 fej vöröshagyma,</li>
<li>2 gerezd fokhagyma,</li>
<li>2 dl tejföl,</li>
<li>20 dkg Trappista sajt,</li>
<li>4 evőkanál olaj,</li>
<li>só,</li>
<li>frissen őrölt bors.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A nyolc darabba vágott oldalast megsózzuk, borssal és fokhagymával bedörzsöljük, majd az olajon elősütjük. Egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt félig puhára pároljuk. Egy tepsi aljára terítjük a megtisztított és karikára vágott burgonyát. Befedjük a felszeletelt vöröshagymával, enyhén sózzuk, rárakjuk a megtisztított és kockára vágott tököt, majd ezt is sózzuk és megborsozzuk. Ráfektetjük a zsírjából kiszedett húsokat, a levével meglocsoljuk, és előmelegített sütőben, fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Végül a tojásokat simára keverjük a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük, majd a húsra locsoljuk. A sütőbe visszatolva - fedő nélkül - szép pirosra sütjük. Reszelt sajttal meghintve azonnal tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-51847086785548265592016-11-07T10:53:00.002+01:002016-11-07T11:27:14.031+01:00Káposztás - sütőtökös oldalas<b>Hozzávalók 6 főre:</b><br />
<br />
<ul>
<li>80 dkg savanyított káposzta,</li>
<li>80 sertésoldalas,</li>
<li>70 dkg sütőtök,</li>
<li>20 dkg császárszalonna,</li>
<li>2 nagy fej vöröshagyma,</li>
<li>2 dl tejföl,</li>
<li>só,</li>
<li>szemes bors,</li>
<li>koriander,</li>
<li>babérlevél,</li>
<li>kapor.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A nagy kockákra vágott szalonnát kissé megpirítjuk. Beleforgatjuk az átmosott és lecsepegtetett káposztát. Hozzáadjuk a feldarabolt oldalast meg a felszeletelt hagymát. Pár percig a saját levében pároljuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízlés szerint befűszerezzük (a koriandert, borsot érdemes egy fűszerzacskóba vagy teatojásba rakni, így könnyedén ki tudjuk venni az ételből). Ha tudunk friss kaprot szerezni, azt használjuk. Fedő alatt, kis lángon félig puhára pároljuk, majd a megtisztított és kockára vágott sütőtököt is hozzáadjuk. Amikor a tök már majdnem puha, a tűzről levesszük, a fűszerzacskóba rejtett fűszereket kidobjuk belőle, majd forrón, tejföllel meglocsolva tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-51402012827539573412016-11-07T10:53:00.001+01:002016-11-07T10:58:26.242+01:00Sajtos csülökgulyás<b>Hozzávalók 6 főre:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 db füstölt sertéscsülök (hátsó),</li>
<li>50 dkg tarka szárazbab,</li>
<li>50 dkg vegyes zöldség,</li>
<li>1 fej vöröshagyma,</li>
<li>3 gerezd fokhagyma,</li>
<li>1 evőkanál zsír,</li>
<li>1 csapott evőkanál liszt,</li>
<li>só,</li>
<li>őrölt bors,</li>
<li>pirospaprika;</li>
<li>a tetejére 20 dkg sajt.</li>
</ul>
<br />
A csülköt kettévágjuk, és annyi vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. A húst kiemeljük a léből, kicsit hűlni hagyjuk, majd kicsontozzuk és kis kockákra vágjuk. A főzőlébe rakjuk az előző este beáztatott babot, félig megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott zöldséget. Borssal ízesítjük, és együtt puhára főzzük. A zsírból a liszttel világos rántást készítünk, belepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a végén az összezúzott fokhagymát is beledobjuk. Meghintjük egy kevés pirospaprikával, majd hideg vízzel simára keverjük, és berántjuk vele a gulyást. Hozzáadjuk a kockázott csülköt, beforraljuk, ha szükséges sózzuk. Amennyiben túl sűrű , egy kevés vízzel hígítjuk.<br />
Forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-80239905988353498272016-11-03T13:58:00.000+01:002016-11-03T13:58:09.427+01:00Majonézes sütőtök-saláta<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>35 dkg tisztított sütőtök,</li>
<li>1 kis üveg gyöngyhagyma konzerv,</li>
<li>1 tubus majonéz,</li>
<li>citromlé,</li>
<li>10 dkg szeletelt marinált paprika,</li>
<li>só,</li>
<li>a tálaláshoz: 2 főtt tojás, 1 csokor snidling.</li>
</ul>
<br />
<div>
<br /></div>
<div style="text-align: justify;">
A sütőtököt dobókocka nagyságúra vágjuk, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és amikor kihűlt, összekeverjük a szintén lecsepegtetett, egészben hagyott gyöngyhagymával, meg a marinált paprikával. A majonézt sóval, citromlével ízesítjük, és óvatosan beleforgatjuk a salátát. Tálalásig hűtőben érleljük. Főtt tojáskarikákkal, valamint vágott snidlinggel díszítve adjuk asztalra.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-19405652868954225282016-11-02T16:56:00.000+01:002016-11-02T16:56:42.427+01:00Rántott túrószelet<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>15 dkg tehéntúró,</li>
<li>10 dkg juhtúró,</li>
<li>2 tojás,</li>
<li>3 dl tej,</li>
<li>3 evőkanál liszt,</li>
<li>3 dkg vaj,</li>
<li>1 kiskanál reszelt vöröshagyma,</li>
<li>1 evőkanál búzadara,</li>
<li>1 csokor petrezselyem,</li>
<li>só;</li>
<li>a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa;</li>
<li>a sütéshez olaj.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A vajat a liszttel 1-2 percig pirítjuk, majd felengedjük a tejjel. Simára keverve addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Kihűtjük, és belekeverjük az áttört túróféléket, a nyers tojásokat, a búzadarát, a fűszereket meg a finomra vágott petrezselymet. 10 percig pihentetjük, és vizes kézzel szeleteket formázunk belőle. A szokott módon bundázzuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Lecsepegtetve, azonnal tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-63357207448741038862016-10-18T14:12:00.001+02:002016-10-18T14:12:25.793+02:00Tejben főtt karfiol<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 kg karfiol,</li>
<li>5 dl tej,</li>
<li>5 dkg vaj,</li>
<li>5 dkg liszt,</li>
<li>1 evőkanál reszelt vöröshagyma,</li>
<li>5 dkg reszelt sajt,</li>
<li>só.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. A hagymával meg sóval ízesített tejben kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben a vajból meg a lisztből sűrű rántást készítünk, amit a karfiolról leöntött tejjel engedünk fel, és simára keverjük. A karfiolt egy tűzálló tálba terítjük, egyenletesen rálocsoljuk a besamelt, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni nem kezd. Ekkor meghintjük a sajttal, és 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe.</div>
<div style="text-align: justify;">
Azonnal tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-18812832056960964572016-10-17T10:23:00.001+02:002016-10-17T10:23:16.019+02:00Paradicsomos bormártás<b>Hozzávalók:</b><br />
<div class="Szakcsknyv">
</div>
<ul>
<li>3 dl száraz, jó minőségű vörösbor,</li>
<li>1 babérlevél,</li>
<li>4 szál
újhagyma,</li>
<li>2 gerezd fokhagyma,</li>
<li>1 kis doboz paradicsompüré,</li>
<li>2 mokkáskanálnyi
ételízesítő,</li>
<li>2 mokkáskanálnyi őrölt feketebors,</li>
<li>só,</li>
<li>csipetnyi cukor.</li>
</ul>
<br />
<div class="Szakcsknyv" style="text-align: justify;">
A zöldhagymát megmossuk, és a zöldjével együtt nagyon vékony karikára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lereszeljük. A babérlevelet porrá törjük (vagy őrölt babért használunk). A vörösbort elkeverjük a paradicsompürével, a fok- és zöldhagymával, a fűszerekkel, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Grillezett vagy natúr húsok mellé kínáljuk. Érdemes többet készíteni belőle, mivel jól záródó üvegekbe töltve, hűtőben tárolva, akár több hónapig is eltartható.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-87241279208266725282016-10-16T10:26:00.001+02:002016-10-16T10:26:50.791+02:00Paprikamártás<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>4 db húsos paradicsompaprika,</li>
<li>3 dl vörösbor,</li>
<li>1 evőkanál pirospaprika,</li>
<li>1 mokkáskanál őrölt bors,</li>
<li style="text-align: justify;">só és cukor ízlés szerint.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd vékony laskákra vágjuk. A vörösborral addig pároljuk, amíg lekvár sűrűségű nem lett. Ezután befűszerezzük, még egyszer átforraljuk, majd kihűtjük. Tálalásig légmentesen lezárva, hűtőben érleljük. Mindenféle natúron sütött hús mellé adhatjuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-49292899475063176372016-09-24T11:01:00.001+02:002016-09-24T11:01:52.773+02:00Francia szőlőtorta egyszerűen<b>Hozzávalók 1 tortához:</b><br />
<br />
<ul>
<li>A tésztához 8 dkg liszt,</li>
<li>6 dkg kristálycukor,</li>
<li>3 tojás;</li>
<li>a forma kikenéséhez zsír és liszt;</li>
<li>a töltelékhez 2 csomag vaníliás pudingpor,</li>
<li>10 dkg kristálycukor,</li>
<li>6 dl tej;</li>
<li>a tetejére 30 dkg szőlőszem,</li>
<li>1 dkg zselatin,</li>
<li>kevés cukor,</li>
<li>néhány csepp citromlé;</li>
<li>a díszítéshez tejszínhab.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük. A tojássárgákat simára keverjük, majd a habba csorgatjuk, végül szitált lisztet is belekeverjük. Egy kizsírozott, liszttel megszórt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.</div>
<div style="text-align: justify;">
A vaníliapudingot a tejjel meg a cukorral megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk, és a már kihűlt tészta tetejére simítjuk. Amikor a puding teljesen kihűlt, szőlőszemekkel kirakjuk. A zselatint 2 dl vízzel, egy kevés cukorral, meg pár csepp citromlével felforraljuk., langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd tejszínhabbal díszítve kínáljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-63535788075938566532016-09-22T13:18:00.002+02:002016-09-22T13:18:57.914+02:00Mustos máglyarakás<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>8 szelet szikkadt kalács,</li>
<li>2 tojás,</li>
<li>2 dl tej,</li>
<li>5 dkg porcukor,</li>
<li>1 citrom reszelt héja,</li>
<li>csipetnyi őrölt fahéj;</li>
<li>a sütéshez olaj;</li>
</ul>
<br />
<i>az öntethez:</i><br />
<br />
<ul>
<li>5 dl édes must,</li>
<li>2 tojás,</li>
<li>1 evőkanál liszt;</li>
<li>a tetejére fahéjas porcukor.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
Először a mártást készítjük el, a következőképpen: A mustot a két tojással meg a liszttel simára keverjük, és vízgőz felett, állandóan keverve forrásig melegítjük. Figyelem, nem forraljuk fel! Ez után hagyjuk hűlni. Közben néha megkeverjük.</div>
<div style="text-align: justify;">
A másik két tojást simára keverjük a tejjel meg a porcukorral. Hozzáadjuk a csipetnyi fahéjat, meg a reszelt citromhéjat is. A kalácsot nem túl vékony csíkokra vágjuk, a tojásos tejbe mártjuk, és bő, forró olajban azonnal kisütjük. Rácsra szedjük, lecsepegtetjük, majd tálra halmozzuk. Fahéjas porcukorral meghintve, a mártással meglocsolva, azonnal tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-57444914412504564782016-09-22T12:56:00.000+02:002016-09-22T12:56:19.383+02:00Medgyesi szilvás pite<b>Hozzávalók 1 tepsihez:</b><br />
<i>A tésztához:</i><br />
<br />
<ul>
<li>30 dkg finomliszt,</li>
<li>20 dkg vaj,</li>
<li>10 dkg porcukor,</li>
<li>1 csomag vaníliáscukor,</li>
<li>2 tojás sárgája,</li>
<li>reszelt citromhéj,</li>
<li>a tészta nyújtásához liszt;</li>
</ul>
<br />
<i>A töltelékhez:</i><br />
<br />
<ul>
<li>60 dkg kimagozott szilva,</li>
<li>10 dkg vaj,</li>
<li>15 dkg porcukor,</li>
<li>10 dkg szilvalekvár,</li>
<li>6 tojás sárgája,</li>
<li>15 dkg darált dió,</li>
<li>2-3 szem frissen őrölt szegfűszeg.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A lisztből a tojássárgákkal, a puha vajjal, a por- és vaníliáscukorral, meg egy kevés reszelt citromhéjjal omlós tésztát gyúrunk. Cipóban, hideg helyen, legalább 1 órán át pihentetjük, majd meglisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú - sütőpapírral kibélelt - tepsibe terítjük. Forró sütőben, végig nagy lángon aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd szilvalekvárral megkenjük. Ezt a dió felével megszórjuk, a lecsepegtetett szilvával kirakjuk, végül az őrölt szegfűszeggel meghintjük.</div>
<div style="text-align: justify;">
A tojássárgákat a vajjal meg a porcukorral habosra keverjük, a maradék diót hozzáadjuk, és a szilva tetejére simítjuk. A sütőbe visszatoljuk, és közepes hőfokon addig sütjük, míg a tetején a tojásos krém pirulni nem kezd. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-42622516937035373782016-07-17T14:35:00.001+02:002016-07-17T14:35:28.737+02:00Magos ropogós<br />
<ul>
<li><b>Hozzávalók 1 adaghoz:</b></li>
<li>35 dkg finomliszt,</li>
<li>20 dkg vaj,</li>
<li>1 evőkanál 10 %-os ecet,</li>
<li>7 evőkanál víz,</li>
<li>1 mokkáskanál só;</li>
<li>a tetejére 1 tojásfehérje,</li>
<li>1 kiskanál lenmag.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, a 7 kanál jéghideg vizet meg az ecetet beleöntjük, megsózzuk és gyorsan összegyúrjuk. Hűtőben 2,3 órán át pihentetjük, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk. A lazán felvert tojásfehérjével megkenjük, és meghintjük a lenmaggal. Derelyevágóval ujjnyi rudacskákat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk, és előmelegített, forró sütőben megsütjük.<br />A fenti receptet édesanyám süteményes füzetében találtam.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-18334328483262691042016-06-19T09:36:00.001+02:002016-06-19T09:43:33.653+02:00Sajtos karfiolfelfújt<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 kg karfiol,</li>
<li>3 tojás,</li>
<li>3 dkg vaj,</li>
<li>1 dl tej;</li>
<li>a mártáshoz:</li>
<li>6 dkg vaj,</li>
<li>2,5 dl tej,</li>
<li>3 dkg reszelt parmezán sajt,</li>
<li>3 evőkanál liszt,</li>
<li>só,</li>
<li>őrölt bors,</li>
<li>reszelt szerecsendió;</li>
<li>a tál kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, és sós vízben félig puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és a felolvasztott vajban pár percig pároljuk. 1 dl tejjel felöntjük, és teljesen puhára pároljuk.</div>
<div style="text-align: justify;">
Közben a mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergetve habzásig hevítjük. Ekkor felengedjük a hideg tejjel, simára keverjük, felforraljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.</div>
<div style="text-align: justify;">
A megfőtt, és langyosra hűtött karfiolt a levével, meg a tojásokkal együtt turmixoljuk, végül a mártással meg reszelt sajttal összekeverjük. Egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba töltjük. A tetejét szintén megszórjuk morzsával, és forró sütőbe tolva, közepes hőfokon (170-180 °C) kb. 35- 40 percig sütjük. Azonnal tálaljuk!</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-20948247823012282362015-10-25T09:53:00.001+01:002015-10-25T09:53:36.907+01:00Gombás töltött padlizsán<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>2 közepes nagyságú (összesen 65-70 dkg) padlizsán,</li>
<li>30 dkg csiperkegomba,</li>
<li>5 dkg vaj,</li>
<li>3 tojás,</li>
<li>3 kicsi, keményhúsú paradicsom,</li>
<li>5 dkg reszelt sajt,</li>
<li>só,</li>
<li>őrölt bors,</li>
<li>csipetnyi kakukkfű,</li>
<li>kevés citromlé.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, citromlével bedörzsöljük, majd eredeti formájukra összefordítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és forró sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük. Ezt követően a padlizsánok belsejét kivájjuk és kockákra vágjuk. Mialatt a padlizsán sül, a gombát megmossuk, 3 mm vastagra felszeleteljük, és a vajon, sóval borssal kakukkfűvel ízesítve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Beleforgatjuk a felkockázott padlizsánt, ráöntjük a felvert tojást, kicsit sózzuk, és kevergetve a tojás kocsonyásodásáig sütjük. A tűről lehúzva a cikkekre vágott paradicsomot is belekeverjük, majd a fél padlizsánok belsejébe töltjük. A sajttal megszórjuk, és forró sütőben a sajt olvadásáig melegítjük.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-8509909575210458112015-10-18T17:03:00.001+02:002016-06-19T09:42:31.107+02:00Gombás karfiolpörkölt<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 kb. 70 dkg-os karfiol,</li>
<li>0,5 dl olaj,</li>
<li>1 fej vöröshagyma,</li>
<li>4 közepes nagyságú paradicsom,</li>
<li>3 zöldpaprika,</li>
<li>30 dkg csiperkegomba,</li>
<li>1 csokor petrezselyem,</li>
<li>pirospaprika,</li>
<li>őrölt bors,</li>
<li>mokkáskanálnyi majoránna,</li>
<li>só.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
Az apróra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, meghintjük egy kevés pirospaprikával, és a feldarabolt paradicsomot belekeverjük. Enyhén sózzuk, borssal ízesítjük, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Közben ha szükséges, egy kevés vizet öntünk alá.</div>
<div style="text-align: justify;">
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, alaposan megmossuk és a kicsumázott majd felszeletelt paprikával együtt a hagymás paradicsomhoz adjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és félig puhára pároljuk. Ekkor rakjuk bele a felszeletelt gombát. Majoránnával meg az összevágott petrezselyemmel fűszerezzük, és 5-6 perc alatt készre pároljuk.</div>
<div style="text-align: justify;">
Forrón, <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2009/10/galuska.html" target="_blank">galuska</a> kíséretében tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-85042852105797386172015-10-16T14:50:00.000+02:002015-10-25T09:55:25.955+01:00Vegetáriánus gombaragu<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>20 dkg csiperke gomba,</li>
<li>2 alma,</li>
<li>10 dkg sárgarépa,</li>
<li>10 dkg póréhagyma,</li>
<li>1 fej vöröshagyma,</li>
<li>1 gerezd fokhagyma,</li>
<li>1 zöld és egy piros húsú paprika,</li>
<li>3 dl zöldségalaplé,</li>
<li>2 evőkanál paradicsompüré,</li>
<li>2 evőkanál liszt,</li>
<li>1 evőkanál olaj,</li>
<li>1 kiskanál currypor,</li>
<li>1 kiskanál oregánó,</li>
<li>1 kiskanál mustár,</li>
<li>só.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A zöldségeket meg az almát megtisztítjuk, majd vöröshagymát finomra, a gombát, almát meg a paprikát kis kockákra, a sárgarépát meg a pórét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Az összekevert zöldségeket a zúzott fokhagymával együtt a felforrósított olajon, erős lángon, rázogatva néhány percig pirítjuk. A levessel felöntjük, belekeverjük a paradicsompürét, a fűszerekkel ízesítjük, és enyhén megsózzuk. Félig puhára - roppanósra - pároljuk, majd a kevés vízzel simára kevert liszttel besűrítjük. Még egyszer átforraljuk, majd <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2010/08/parolt-rizs.html" target="_blank">párolt rizzsel</a>, vagy kenyérrel tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-72832220148290835042015-02-11T09:54:00.002+01:002015-10-25T09:55:25.938+01:00Csőben sült kukorica<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>80 dkg fagyasztott csemege kukorica,</li>
<li>4 dl tej,</li>
<li>3 tojás,</li>
<li>4 dkg finomliszt,</li>
<li>4 evőkanál zabkorpa,</li>
<li>10 dkg vaj,</li>
<li>2 dl tejföl,</li>
<li>20 dkg reszelt sajt,</li>
<li>1 nagy csokor petrezselyemzöld,</li>
<li>só,</li>
<li>reszelt szerecsendió.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A kukoricát még fagyott állapotban egy tapadásmentes edénybe öntjük, sózzuk, és a finomra vágott petrezselyem felével meghintve, fedő alatt, kis lángon, a saját levében megpároljuk. A lisztet 5 dkg vajon aranysárgára pirítjuk, majd a hideg tejjel felengedjük, és simára keverjük. Kis lángon, állandó keverés mellett mártás sűrűségűre forraljuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a tejfölt, a tojások sárgáját, a zabkorpát, valamint a reszelt sajt felét. Sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval, meg a maradék petrezselyemmel ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verve beleforgatjuk, végül a párolt kukoricát is hozzáadjuk. Kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük, meghintjük a maradék sajttal, vajat morzsolunk rá, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép pirosra sütjük.</div>
<div style="text-align: justify;">
Egytálételként tálaljuk, de adhatjuk körítésnek is.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-18227737967268905122015-01-17T17:20:00.001+01:002015-01-17T17:20:38.400+01:00Részeges töltött szarvascomb<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>80 dkg szarvascomb,</li>
<li>10 dkg csirkemáj,</li>
<li>10 dkg gépsonka,</li>
<li>10 dkg füstölt szalonna,</li>
<li>2 közepes fej vöröshagyma,</li>
<li>2 gerezd fokhagyma,</li>
<li>20 dkg vegyeszöldség,</li>
<li>1 dl olaj,</li>
<li>2 evőkanál liszt,</li>
<li>1 evőkanál paradicsompüré,</li>
<li>3 zsemle,</li>
<li>3 tojás,</li>
<li>2 dl vörösbor,</li>
<li>1 dl gin,</li>
<li>só,</li>
<li>egészbors,</li>
<li>babérlevél,</li>
<li>majoránna,</li>
<li>borókabogyó,</li>
<li>1 citrom héja,</li>
<li>fél narancs.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A zöldségeket megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Az egyik fej vöröshagymát meg a fokhagymát a zöldségekkel együtt egy fazékba rakjuk. Sóval, babérral, borókával, borssal meg a citromhéjjal ízesítjük, hideg vízzel leöntjük, és felforraljuk. Kihűtjük, majd a húst belerakjuk, és hűtőben 2-3 napig érleljük.</div>
<div style="text-align: justify;">
Ezután a húst kiemeljük a pácléből, leszárítjuk, négy egyforma szeletet vágunk belőle, majd egy bárd lapjával kilapítjuk őket. Sóval, valamint durvára tört bors és borókabogyó keverékével megszórjuk. Az apróra vágott szalonnát egy kevés olajon kipirítjuk, hozzáadjuk a másik fej apróra összevágott vöröshagymát, a szintén finomra vagdalt csirkemájat meg sonkát. Enyhén sózzuk, majoránnával meg frissen őrölt borssal ízesítjük, az egészet átpirítjuk, és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, a megáztatott és összemorzsolt zsemlékkel, meg a tojásokkal alaposan összekeverjük, és a hússzeletekre kenjük. Szorosan felcsavarjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy tepsibe egymás mellé fektetjük a tekercseket. A páclével leöntjük, 0,5 dl vörösbort meg a maradék olajat is ráöntjük, és forró sütőben puhára pároljuk.</div>
<div style="text-align: justify;">
A megpuhult húsokat kiszedjük, és melegen tartjuk. A párolólevet zsírjára sütjük, a paradicsompürét hozzákeverjük, a liszttel megszórjuk, és kevergetve pár percig pirítjuk. A maradék vörösborral meg egy kevés vízzel felengedjük, átforraljuk, leszűrjük, majd a gint is hozzáöntjük. A húsokat felszeleteljük, és a forró mártással meglocsolva, narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.</div>
<div style="text-align: justify;">
<a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2010/08/burgonyakrokett.html" target="_blank">Burgonyakrokett</a>et kínálunk mellé.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-28221014667695895662015-01-08T17:09:00.000+01:002015-01-08T17:09:48.212+01:00Őszibarackos pulykaszárnyfilé<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>2 nagy vagy 4 kisebb pulykaszárny,</li>
<li>4 szép nagy őszibarack,</li>
<li>5 dkg vaj,</li>
<li>só,</li>
<li>currypor.</li>
</ul>
<br />
<br />
<div style="text-align: justify;">
A megmosott és leszárított pulykaszárnyak végeit levágjuk, a középrészét és szárnytőt kicsontozzuk. (A csontokból meg a szárnyvégből egy kevés leveszöldséggel alaplevet vagy levest készíthetünk.) A húst kis kockákra vágjuk, majd a felforrósított vajon átpirítjuk. Enyhén sózzuk, a curryvel meghintjük, 1 dl vizet aláöntve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk, de a végén zsírjára sütjük. Ekkor rakjuk bele a lehéjazott, kimagvalt, és gerezdekre vágott őszibarackot. Ezzel még pár percig pároljuk, és <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2010/08/parolt-rizs.html" target="_blank">párolt rizzsel</a>, <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2009/03/burgonyapure.html" target="_blank">burgonyapürével</a>, vagy <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2010/08/burgonyakrokett.html" target="_blank">burgonyakrokett</a>el tálaljuk.</div>
<div style="text-align: justify;">
Konzerv barackkal is készíthetjük.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-63721465731321706062015-01-05T10:36:00.001+01:002015-01-05T10:36:19.734+01:00Egzotikus csirkemell<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>4 közepes nagyságú csirkemell,</li>
<li>3 cl szójaszósz,</li>
<li>3 cl száraz fehérbor,</li>
<li>2 evőkanál olívaolaj</li>
<li>2 gerezd fokhagyma,</li>
<li>1 kiskanál sárgabarackíz,</li>
<li>1 mokkáskanál gyömbérpor,</li>
<li>diónyi vaj.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A melleket lebőrözzük, kicsontozzuk. A csontot meg a bőrt leveshez vagy alapléhez használjuk fel. Az olívaolajat a szójaszósszal, a borral, az összezúzott fokhagymával meg a gyömbérrel összekeverjük. Ebbe a páclébe forgatjuk a húsdarabokat és hideg helyen legalább két órán át érleljük.</div>
<div style="text-align: justify;">
Ezt követően a húsokat egyenként alufóliába csomagoljuk, egy tepsire rakjuk, és forró sütőben kb. 30 percig sütjük. A fóliából kibontjuk, és egy kivajazott tűzálló tálra rakjuk. A visszamaradt páclevet összekeverjük a barackízzel, majd a csirkemelleket megkenjük vele, és szép pirosra sütjük. Mikor kész, pár percig pihentetjük, majd átlósan felszeletelve, <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2009/09/rizi-bizi.html" target="_blank">rizi-bizi</a>vel, vagy <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2009/03/burgonyapure.html" target="_blank">burgonyapüré</a>vel tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-69594754086769963892014-12-16T11:19:00.001+01:002014-12-16T11:19:11.022+01:00Babéros csirkeszárny<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 kg csirkeszárny,</li>
<li>10-12 vékony szelet bacon,</li>
<li>babérlevél,</li>
<li>2 fej vöröshagyma,</li>
<li>15 dkg tisztított sárgarépa,</li>
<li>2-3 evőkanál olaj,</li>
<li>2 dl tejföl,</li>
<li>só,</li>
<li>őrölt bors,</li>
<li>fél citrom leve,</li>
<li>1 csokor petrezselyem.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A megmosott csirkeszárnyakról levágjuk a szárnyvéget (ebből főzhetünk alaplevet), szárazra itatjuk, sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre egy-egy kicsi babérlevelet fektetünk, majd egyesével vékony szalonna szeletbe göngyöljük, amit fogvájóval rögzítünk. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, belerakjuk a szárnyakat, és hirtelen megpirítjuk mindkét oldalán, majd egy tűzálló tálba átrakjuk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a felkarikázott répával együtt. A finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, a tűzről félrehúzzuk, összekeverjük, majd a csirkeszárnyakra öntjük. A tálat előmelegített forró sütőbe toljuk, és kb. 30 percig sütjük. Végül a citromlével simára kevert tejföllel meglocsoljuk, és a sütőbe visszatolva, jól átforrósítjuk az egészet.</div>
<div style="text-align: justify;">
<a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/2009/09/rizi-bizi.html" target="_blank">Rizibizi</a>vel tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0Nagygeresd, Hungary47.3929157 16.928579747.349921200000004 16.847898700000002 47.4359102 17.0092607tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-1164920037666550682014-11-26T11:28:00.001+01:002014-11-26T11:28:01.797+01:00Makói boros csülök<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>1 szép nagy sertéscsülök (hátsó),</li>
<li>3 közepes fej vöröshagyma,</li>
<li>2 paradicsom</li>
<li>2 zöldpaprika,</li>
<li>6-8 gerezd fokhagyma,</li>
<li>2,5 dl száraz fehérbor,</li>
<li>1 kiskanál só,</li>
<li>1 mokkáskanál őrölt bors,</li>
<li>1 mokkáskanálnyi kömény,</li>
<li>2 evőkanál ételízesítő,</li>
<li>1 kiskanál pirospaprika,</li>
<li>2-3 szem borókabogyó.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A csülköt kicsontozzuk, a bőrét kockásra bevagdossuk, majd a csíkokra vágott fokhagymával sűrűn megtűzdeljük. A az ételízesítőt összekeverjük a sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával, meg az összetört borókabogyóval. Ezzel a keverékkel bedörzsöljük a húst, és letakarva, hűtőben egy éjszakán át érleljük.</div>
<div style="text-align: justify;">
Másnap a húst kivesszük a hűtőből, és bőrével lefelé átrakjuk egy tepsibe. Sütés előtt a húst szobahőmérsékletre hagyjuk felmelegedni. Közben a paradicsomot, paprikát meg a hagymát karikára vágjuk, és a hús tetejére fektetjük. A bort aláöntjük, alufóliával letakarjuk, és a tepsit az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes hőfokon (180 °C) kb. két órán át sütjük. Fél időben megfordítjuk. Végül a fóliát levesszük róla, és szép pirosra pirítjuk. 10 perc pihentetés után felszeleteljük, és a saját szaftjával meglocsolva, sült burgonyával, vagy <a href="http://peti-recept-tara.blogspot.hu/search?q=gomb%C3%A1s+rizs" target="_blank">gombás rizzsel</a> tálaljuk. Valamilyen savanyúságot kínálunk mellé.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-90980048473993277222014-11-25T19:58:00.001+01:002014-11-25T20:15:15.399+01:00Húsos lecsó<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>75 dkg sertéscomb,</li>
<li>1 nagy fej vöröshagyma,</li>
<li>25 dkg zöldpaprika,</li>
<li>25 dkg paradicsom,</li>
<li>1 cseresznyepaprika,</li>
<li>3 evőkanál olaj,</li>
<li>só,</li>
<li>őrölt bors.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, és az olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Ezt követően kockákra vágjuk. A visszamaradt pecsenyelében az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, beleforgatjuk a húst, és egy kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a kicsumázott és karikákra vágott paprikát, meg a kettévágott cseresznyepaprikát. Sózzuk, borsozzuk, pár percig fedő alatt pároljuk, majd belerakjuk a kockára vágott paradicsomot is. Fedő alatt, közepes lángon, 10-15 perc alatt készre főzzük.</div>
<div style="text-align: justify;">
Forrón, sós vízben főtt burgonyával, vagy friss rozskenyérrel tálaljuk.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com0Nagygeresd, Hungary47.3929157 16.928579747.349921200000004 16.847898700000002 47.4359102 17.0092607tag:blogger.com,1999:blog-5306894582179593511.post-48351575310006443042014-11-11T07:15:00.002+01:002015-10-25T09:55:25.484+01:00Orosz fejtettbableves<b>Hozzávalók:</b><br />
<br />
<ul>
<li>10 dkg fejtett bab,</li>
<li>5 dkg gomba,</li>
<li>2 ecetes uborka,</li>
<li>2 közepes nagyságú paradicsom,</li>
<li>2 nagy burgonya,</li>
<li>5 dkg liszt,</li>
<li>cukor,</li>
<li>só.</li>
</ul>
<br />
<div style="text-align: justify;">
A babot megmossuk, majd 1,3 liter vízben félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, az apróra vágott ecetes uborkát meg a lehéjazott, kimagozott, kockára vágott paradicsomot, végül a kis kockákra vágott burgonyát is. Megsózzuk, és az egészet puhára főzzük. Közben a lisztet szárazon megpirítjuk, egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Beforraljuk, ha szükséges sózzuk, és forrón tálaljuk. Ha túl savanykás lenne, egy kevés cukorral szelídítjük az ízét.</div>
Petihttp://www.blogger.com/profile/01063254884505875852noreply@blogger.com1Nagygeresd, Hungary47.39277144427804 16.93061828613281247.39277144427804 16.930618286132812 47.39277144427804 16.930618286132812