2010. december 22., szerda

Francia halleves

Hozzávalók:
  • 4 szelet filézett ponty,
  • 2 sárgarépa,
  • 1 fehérrépa,
  • 1 szál zellerzöld,
  • 5 dkg gomba,
  • 25 dkg zöldborsó,
  • 3 dl száraz fehérbor,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 dl tejszín,
  • 1 kiskanál rizsliszt,
  • só,
  • pirospaprika,
  • 1 csokor kapor,
  • diónyi vaj,
  • fél citrom leve.
A halat annyi sós vízben, amennyi ellepi, félig megfőzzük, majd leszűrjük. A megtisztított sárga-
és fehérrépát vékony csíkokra vágjuk, és a zöldborsóval együtt a vajon puhára pároljuk. A felszeletelt gombát meg a finomra vágott zellerzöldet hozzáadjuk, és együtt fedő alatt még 5 percig puhítjuk. A rizsliszttel meghintjük, összekeverjük, majd a borral, a hal főzőlevével, illetve annyi vízzel, hogy 1,2 liternyi legyen, felengedjük. A halszeleteket belerakjuk, és teljesen puhára főzzük.
A tojássárgáját a tejszínnel meg a pirospaprikával simára keverjük. Néhány kanál hallével elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Felforrósítjuk, ha szükséges megsózzuk, a citrom levével savanyítjuk, és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése