2014. január 7., kedd

Liba egészben sütve

Hozzávalók:

  • 1 db 3-3,5 kg-os tisztított liba,
  • 1 evőkanálnyi majoránna,
  • só,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 alma,
  • 8 dkg zsír.

A pecsenyesütésre csak egészen fiatal, ún. idei libát használjunk, amely egy kicsit már zsírosabb. Az öregebb állatok nem alkalmasak egészben sütésre, mivel a húsuk nem puhul meg kellőképp.
A bontott libát szükség szerint megperzseljük, az esetleges tokokat eltávolítjuk. Kívül-belül alaposan megmossuk, és szárazra itatjuk. Ezután a belsejét sóval és majoránnával bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Ez legalább fél óra legyen.A hasüregbe beledobjuk a megtisztított vöröshagymát, valamint az alaposan megmosott almát egészben. A libát egy megfelelő méretű tepsibe rakjuk, a felolvasztott zsírral meglocsoljuk, egy kevés vizet teszünk alá, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk. Sütés közben időnként megfordítjuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön, és saját levével gyakran locsolgatjuk.
A sütés ideje a liba méretétől függően 2,5-3 óra. A sültnek belül puhának, kívül ropogós pirosnak kell lennie. Megszúrni nem szabad, mivel akkor az értékes nedvek távoznak a pecsenyéből. A hús rugalmasságából meg tudjuk ítélni, hogy megfelelően megsült-e már. Ez persze némi gyakorlatot igényel.
A kész pecsenyét 10-15 percig pihentetjük, majd négyfelé vágjuk, és sült vagy tört burgonyával, párolt káposztával, esetleg savanyúsággal kínáljuk. Darabolhatjuk több felé is, de figyeljünk, hogy minden adagba jusson csontos és vastag húsa is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése