2016. szeptember 22., csütörtök

Medgyesi szilvás pite

Hozzávalók 1 tepsihez:
A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliáscukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • reszelt citromhéj,
  • a tészta nyújtásához liszt;

A töltelékhez:

  • 60 dkg kimagozott szilva,
  • 10 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 10 dkg szilvalekvár,
  • 6 tojás sárgája,
  • 15 dkg darált dió,
  • 2-3 szem frissen őrölt szegfűszeg.

A lisztből a tojássárgákkal, a puha vajjal, a por- és vaníliáscukorral, meg egy kevés reszelt citromhéjjal omlós tésztát gyúrunk. Cipóban, hideg helyen, legalább 1 órán át pihentetjük, majd meglisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú - sütőpapírral kibélelt - tepsibe terítjük. Forró sütőben,  végig nagy lángon aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd szilvalekvárral megkenjük. Ezt a dió felével megszórjuk, a lecsepegtetett szilvával kirakjuk, végül az őrölt szegfűszeggel meghintjük.
A tojássárgákat a vajjal meg a porcukorral habosra keverjük, a maradék diót hozzáadjuk, és a szilva tetejére simítjuk. A sütőbe visszatoljuk, és közepes hőfokon addig sütjük, míg a tetején a tojásos krém pirulni nem kezd. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése