A tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- 20 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliáscukor,
- 2 tojás sárgája,
- reszelt citromhéj,
- a tészta nyújtásához liszt;
A töltelékhez:
- 60 dkg kimagozott szilva,
- 10 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 10 dkg szilvalekvár,
- 6 tojás sárgája,
- 15 dkg darált dió,
- 2-3 szem frissen őrölt szegfűszeg.
A lisztből a tojássárgákkal, a puha vajjal, a por- és vaníliáscukorral, meg egy kevés reszelt citromhéjjal omlós tésztát gyúrunk. Cipóban, hideg helyen, legalább 1 órán át pihentetjük, majd meglisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú - sütőpapírral kibélelt - tepsibe terítjük. Forró sütőben, végig nagy lángon aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd szilvalekvárral megkenjük. Ezt a dió felével megszórjuk, a lecsepegtetett szilvával kirakjuk, végül az őrölt szegfűszeggel meghintjük.
A tojássárgákat a vajjal meg a porcukorral habosra keverjük, a maradék diót hozzáadjuk, és a szilva tetejére simítjuk. A sütőbe visszatoljuk, és közepes hőfokon addig sütjük, míg a tetején a tojásos krém pirulni nem kezd. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése