2010. szeptember 21., kedd

Birs-chutney télire

Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 1 kg birsalma vagy birskörte,
  • 1 kg kemény húsú körte,
  • 20 dkg vöröshagyma,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 2 cső csípős zöldpaprika,
  • 20 dkg cukor,
  • 2 dl gyümölcsecet,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 1-1 mokkáskanál frissen őrölt bors, kömény és chilipaprika,
  • 1 citrom leve.
A kétféle gyümölcsöt meghámozzuk, kicsumázzuk, kockákra vágjuk, és egy lábasba öntve, a cukrot meg az ecetet hozzádjuk. A megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymával meg fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát is beleszórjuk. A citrom levét is beleszűrjük, és a többi fűszerrel ízesítjük. Takaréklángon kevergetve, másfél - két órán át addig főzzük, amíg az egész teljesen pépessé nem válik, be nem sűrűsödik.
Ha előbb lenne sűrű, mint mielőtt a belevalók megpuhultak, egy kevés vizet is hozzá lehet önteni. Végül üvegekbe töltjük, és azonnal lekötve szárazgőzbe rakjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése