2010. szeptember 8., szerda

Céklaleves

Hozzávalók:
  • 40 dkg cékla,
  • 5 dkg zeller,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 30 dkg füstölt sertéscomb,
  • 5 dkg fehérrépa,
  • 20 dkg savanyú káposzta,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 mokkáskanál majoránna,
  • 7 dkg vaj,
  • 6 dkg liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 citrom leve.
A füstölt húst hideg vízben egy éjszakán át áztatjuk. Másnap hideg vízben feltéve félig megfőzzük. Sózni nem kell! Közben egy kevés vajon megpároljuk a megtisztított és csíkokra vágott céklát (egy kisebb fejet félreteszünk), a felszeletelt zellert, a szintén csíkokra vágott sárga- és fehérrépát valamint az átmosott savanyú káposztát. Felengedjük a hús levével, beledobjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst is, és az egészet fedő alatt puhára főzzük. Hozzáreszelünk egy fej nyers céklát, a maradék vajjal meg a liszttel készített vajas rántással besűrítjük, a tejfölt belehabarjuk, őrölt borssal, majoránnával és a citromlével ízesítjük, majd beforraljuk.
Ha szükséges, sózzuk, és nagyon forrón tálaljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése