- 2 kg vastag húsú paradicsompaprika,
- 1 kg padlizsán,
- 4 dl olaj,
- 1 fej fokhagyma,
- só,
- cukor és ecet ízlés szerint.
A megmosott padlizsánt addig sütjük forró sütőben, amíg a héja meg nem feketedik, majd fa- vagy műanyag késsel meghámozzuk. A paprikát is megsütjük annyira, hogy a héjukat könnyen le lehessen húzni. Lehéjazzuk, kicsumázzuk, majd a hámozott padlizsánnal együtt favillával összetörjük. 3,5 dl olajjal addig főzzük, míg teljesen pépessé nem válik, közben ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, és apránként adjunk hozzá ecetet is. Kellemesen pikáns ízűnek kell lennie. Ezután hozzáadjuk a megtisztított és zúzott fokhagymát is, majd még egyszer felforraljuk. Jól kiforrázott és lecsurgatott üvegekbe töltjük, rácsurgatunk egy kicsit a maradék olajból, és légmentesen lekötjük.
Figyelem, az olaj teljesen fedje be a mártást, különben hamar megromlik!
Imádom! Én száraz dunsztba szoktam tenni csírátlanítani.
VálaszTörlésSzeretem én is. Évekkel ezelőtt raktam el belőle ezzel a módszerrel. Az utolsó üvegre tavaly akadtam rá a kamra sötét bugyrában, semmi baja nem volt, csak annyi, hogy hamar elfogyott...
TörlésÚn. marinált paprikát is szoktam elrakni olajjal lezárva. Évekig eláll. Egyszer kísérletképpen egy üveggel megbontva hűtőbe raktam, hogy meddig bírja megromlás nélkül. Nem győztem kivárni. Kb. egy év múltán elfogyasztottuk.