- 1 kg paradicsom,
- 25 dkg savanyú alma,
- 25 dkg vegyes leveszöldség,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 13 dkg kristálycukor,
- 2 csapott evőkanál só,
- 1 dl ecet,
- 1 babérlevél,
- 1 teáskanál köménymag,
- 1 teáskanál szemes bors,
- 2 szem szegfűbors,
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- 2,5 dkg mustármag.
Az alaposan megmosott, kimagozott és héjastól felszeletelt almát, a megtisztított, majd kis darabokra vágott zöldséget, a felkarikázott vöröshagymát, valamint a megmosott, darabokra vágott paradicsomot porcelán- vagy műanyag tálba rakjuk. Ráöntjük az ecetet, rászórjuk az összes fűszert és jól összekeverjük. Lazán letakarva egy napig állni hagyjuk.
Másnap átöntjük egy teljesen ép zománcú lábosba, és gyakori kevergetés közben két és fél órán át főzzük, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ezután szitán áttörjük, és kicsi, lehetőleg 1 dl-es üvegekbe töltve légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Rendkívül finom ízesítő, amelyből leves és mártás is készíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése