2014. november 26., szerda

Makói boros csülök

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy sertéscsülök (hátsó),
  • 3 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 paradicsom
  • 2 zöldpaprika,
  • 6-8 gerezd fokhagyma,
  • 2,5 dl száraz fehérbor,
  • 1 kiskanál só,
  • 1 mokkáskanál őrölt bors,
  • 1 mokkáskanálnyi kömény,
  • 2 evőkanál ételízesítő,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • 2-3 szem borókabogyó.

A csülköt kicsontozzuk, a bőrét kockásra bevagdossuk, majd a csíkokra vágott fokhagymával sűrűn megtűzdeljük. A az ételízesítőt összekeverjük a sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával, meg az összetört borókabogyóval. Ezzel a keverékkel bedörzsöljük a húst, és letakarva, hűtőben egy éjszakán át érleljük.
Másnap a húst kivesszük a hűtőből, és bőrével lefelé átrakjuk egy tepsibe. Sütés előtt a húst szobahőmérsékletre hagyjuk felmelegedni. Közben a paradicsomot, paprikát meg a hagymát karikára vágjuk, és a hús tetejére fektetjük. A bort aláöntjük, alufóliával letakarjuk, és a tepsit az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes hőfokon (180 °C) kb. két órán át sütjük. Fél időben megfordítjuk. Végül a fóliát levesszük róla, és szép pirosra pirítjuk. 10 perc pihentetés után felszeleteljük, és a saját szaftjával meglocsolva, sült burgonyával, vagy gombás rizzsel tálaljuk. Valamilyen savanyúságot kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése