2009. december 8., kedd

Barnamártás (alapmártás)

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olaj,
  • 25 dkg borjúcsont,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 20 dkg vegyes zöldség,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 3 evőkanál liszt,
  • 5 dkg paradicsompüré,
  • 1 dl fehérbor,
  • só,
  • néhány szem bors,
  • 1 babérlevél.
A borjúcsontot apróra vágjuk, és az olajon a cukorral együtt megpirítjuk. A karikára vágott zöldséget, vörös- és fokhagymát hozzáadva tovább sütjük, majd liszttel meghintjük, és állandó keverés mellett megpirítjuk. A paradicsompürével meg a borral elkeverjük, és 3-4 percig forraljuk. Ezután felengedjük 4 dl vízzel, megfűszerezzük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. A csontokat kiszedjük belőle, majd a mártást turmixoljuk, vagy szitán áttörjük.
A barnamártást főként marhahúsok mellé készítjük. Különböző fűszerezéssel, adalék anyagokkal - és itt nem E-számos adalékokra gondolok, hanem: zöldségek, gomba, gyümölcsök, stb. - nagyon sokféle mártást készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése