2010. március 31., szerda

Citromos báránymell

Hozzávalók:
  • 1,2 kg bárányeleje,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 sárgarépa,
  • 2 szál póréhagyma,
  • 4 dkg vaj,
  • 2 dl tejszín,
  • 50 dkg cukorborsó,
  • fél citrom,
  • 2 csapott evőkanál liszt,
  • só,
  • pár szem egész bors,
  • 2-3 szem szegfűbors.
A lehártyázott és a zsiradéktól megtisztított húst 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és hideg vízbe téve felforraljuk. Ezután a vizet leöntjük róla - ezt félretesszük -, és annyi forró vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Belerakjuk a fűszereket, a cikkekre vágott hagymát, majd fedő alatt, kis lángon kb. 1 órán át főzzük. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, az ujjnyi darabokra vágott pórét, a kifejtett borsót, és az egészet puhára pároljuk.
Közben a vajon megpirítjuk a lisztet, 2-3 dl főzővízzel felöntjük, belecsavarjuk a citrom levét, és mártás sűrűségűre főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt meg a citrom lereszelt héját is. A megfőtt húst meg zöldséget egy előmelegített tálon elrendezzük, leöntjük a forró mártás-
sal, és sós vízben főtt burgonyával körítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése