2010. március 31., szerda

Mornay-burgonya

Hozzávalók:
  • 80 dkg burgonya,
  • 2 dkg liszt,
  • 3 dkg vaj,
  • 2,5 dl tej,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • só,
  • őrölt fehér bors,
  • csipetnyi reszelt szerecsendió,
  • kakukkfű,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 tojássárgája,
  • 1evőkanál reszelt Parmezán,
  • vajdarabkák és reszelt Parmezán a tetejére.
A tejet a hagymával, szerecsendióval, kakukkfűvel, sóval és borssal felforraljuk, egy kicsit állni
hagyjuk, majd leszűrjük. 2 dkg lisztet 2 dkg vajon megfuttatunk (Megpirítani nem szabad!), a tejjel felöntjük, simára keverjük, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik, majd kihűtjük. A tojássárgáját 1 dkg vajjal és az evőkanálnyi Parmezánnal összekeverjük, majd szitán áttörjük.
A burgonyát megmossuk és héjában, sós vízben nem túl puhára főzzük. Kihűtjük, meghámozzuk, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel meg a zúzott fokhagymával. Egy tűzálló tálba rakjuk, leöntjük a mártással, Parmezán sajttal meghintjük, vajat morzsolunk rá, és nagyon forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Sült mellé, azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése