- 1 kg ponty,
- 2-3 db halfej és farok,
- 50 dkg keszeg,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 kávéskanálnyi édes pirospaprika,
- 1 kávéskanál paradicsompüré,
- 2-3 db zöldpaprika,
- pár szem bors,
- késhegynyi reszelt szerecsendió,
- 1 kisebb babérlevél;
- a tálaláshoz 2-2 paradicsom és zöldpaprika.
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, levágjuk a fejét meg a farkát. Ujjnyi vastagra szeleteljük, megsózzuk, majd félre tesszük. A fejet, farkat, a megtisztított keszeget annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi. Forrás után belerakjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, a kicsumázott paprikát, a paradicsompürét. Borssal, babérral és szerecsendióval ízesítjük, majd lassú tűzön, az újraforrástól számított 1 órán át főzzük. Ezután leszűrjük, és a fűszeres levet a besózott halszeletekre öntjük. Lassú tűzön további 15 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak óvatosan rázogatni az edényt, nehogy a hal szétessen. Ha szükséges megsózzuk. Mikor kész, a tűzről lehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk majd óvatosan leszűrjük.
A halszeleteket tálba rakjuk, paraicsom- és zöldpaprikaszeletekkel díszítjük, és a langyosra hűtött lével óvatosan leöntjük.
Hideg helyen megdermesztjük, majd tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése