2010. november 3., szerda

Kímélő halkocsonya

Hozzávalók:
  • 1 kg ponty,
  • 2-3 db halfej és farok,
  • 50 dkg keszeg,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 kávéskanálnyi édes pirospaprika,
  • 1 kávéskanál paradicsompüré,
  • 2-3 db zöldpaprika,
  • pár szem bors,
  • késhegynyi reszelt szerecsendió,
  • 1 kisebb babérlevél;
  • a tálaláshoz 2-2 paradicsom és zöldpaprika.
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, levágjuk a fejét meg a farkát. Ujjnyi vastagra szeleteljük, megsózzuk, majd félre tesszük. A fejet, farkat, a megtisztított keszeget annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi. Forrás után belerakjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, a kicsumázott paprikát, a paradicsompürét. Borssal, babérral és szerecsendióval ízesítjük, majd lassú tűzön, az újraforrástól számított 1 órán át főzzük. Ezután leszűrjük, és a fűszeres levet a besózott halszeletekre öntjük. Lassú tűzön további 15 percig főzzük. Kevergetni nem szabad, csak óvatosan rázogatni az edényt, nehogy a hal szétessen. Ha szükséges megsózzuk. Mikor kész, a tűzről lehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk majd óvatosan leszűrjük.
A halszeleteket tálba rakjuk, paraicsom- és zöldpaprikaszeletekkel díszítjük, és a langyosra hűtött lével óvatosan leöntjük.
Hideg helyen megdermesztjük, majd tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése