2010. november 10., szerda

Erdélyi töltött káposzta cserépedényben

Hozzávalók, 10 személyre:
  • 1 kg darált sertéshús,
  • 10 dkg nyers rizs,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 tojás,
  • 20 db savanyított káposztalevél,
  • 1 kg savanyított káposzta,
  • 25 dkg füstölt sertéshús,
  • 25 dkg bőrös sertéshús,
  • 25 dkg marhafartő,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 4 dl tejföl;
  • a tetejére 2-3 evőkanál paprikás zsír
A cserépfazekat legalább 12 órán át hideg vízben áztatjuk, a fedelével együtt.
A káposztaleveleket meg a savanyított káposztát hideg vízben átöblítjük, majd lecsepegtetjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiovasztjuk, és megfuttatjuk rajt az apróra vágott vöröshagymát. A végén belerakjuk a finomra vagdalt fokhagymát is és lehúzzuk a tűzről. A rizst folyó vízzel átmossuk, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a nyersen hagyott rizzsel, a szalonnás pirított hagymával meg a tojásokkal. Sóval, borssal ízesítjük, és a káposztalevelekbe töltjük. A két végüket behajtjuk.
A fazék aljára savanyúkáposztát terítünk, rárakjuk a marha és sertéshúst, valamint a füstölthúst. Ezt betakarjuk a maradék káposztával. A tetejére rakjuk a töltött káposztákat, egy kevés vízzel felöntjük, és platnis tűzhelyre, vagy vaslappal fedett lángra rakjuk. Lassan felforraljuk, majd a fedelét rátéve, közepesen meleg sütőben 4-5 órán át pároljuk.
Tálalás előtt a töltelékeket meg a húsdarabokat kiszedjük, a káposztát a tejföllel összehabarjuk. A töltelékeket visszarakjuk, a húsokat feldaraboljuk és az étel tetejére rakjuk.
Paprikás zsírral meglocsolva kínáljuk.
Ezt az ételt hagyományosan kemencében szokták megfőzni. Ha van rá mód, így készítsük el mi is. Meg eleht főzni fém edényben is, de akkor kevésbé lesz ízletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése