2010. február 21., vasárnap

A gyúrt tészta készítése

Hozzávalók:
20 dkg liszt (a fele lehet rétesliszt),
2 tojás,
só.
A lisztet egy mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést formálunk, és ebbe ütjük a tojásokat, majd
ugyanennyi langyos vizet öntünk hozzá. Enyhén megsózzuk. Ujjainkkal apránként összedolgozzuk. Ha nem áll össze, még egy kevés vizet öntünk hozzá. Mikor a tészta összeállt, de még csomós, tenyerünk alsó felével toló mozdulatokkal összedolgozzuk, majd ha már sima, lisztezett gyúródeszkán folytatjuk ezt a műveletet, amíg a tészta keményen rugalmas, teljesen sima nem lesz. Ezután cipóvá formázzuk, és lisztezett deszkára fektetve egy tiszta ruhával letakarjuk. Egy órán át állni hagyjuk, majd nyújtófával, időnként meglisztezve kinyújtjuk.
A tésztát nem nyújtjuk mindig egyformára. A kockatészta, a csusza egészen vékony, a metélt gyufaszálnyi vastag lapból készül.
Ezután a tésztát lisztezett nyújtófára tekerjük, egyik felén hosszában végigvágjuk, így egyforma hosszú lapokat kapunk. Ezeket egymásra fektetve egyszerre több lapot vághatunk kockára
vagy metéltre. Egy kevés liszttel összekeverve, szétterítve, még 15 percig állni hagyjuk, majd lobogva forró, sós vízben kifőzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése