2010. július 31., szombat

Vajas tészta

Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj,
  • egy kevés ecet.
Mivel a vajastészta legfőbb ellensége a meleg, célszerű, ha hideg helyen, lehetőleg márvány- vagy fémasztalon, egy széles pengéjű késsel készítsük el. Kézzel a lehető legkevesebbet érjünk hozzá.
45 dkg lisztet összegyúrunk 5 dkg vajjal meg annyi enyhén ecetes vízzel, hogy kemény, de mégis rugalmas, a gyúrt tésztához hasonló állagú masszát kapjunk. Ha a tészta már sima, cipót formázunk belőle, és letakarva hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék 5 dkg lisztet a visszamaradt vajjal jól eldolgozzuk, és téglalapot formázva belőle ezt is a hűtőbe rakjuk. Mikor a második massza megdermedt, akkor az első tésztát lisztezett deszkán fél centi vastag lappá nyújtjuk, a lisztes vajkockát a közepére helyezzük, majd a tészta széleit ráhajtjuk. Lisztezett gyúrófával újra fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd a tészta egyharmadát balról a tetejére, a jobb oldali egyharmadát pedig a középső rész alá hajtjuk. Ismét kinyújtjuk, és ugyanezt az ellenkező oldalról is megismételjük. Megint kinyújtjuk, és most már úgy hajtjuk négybe az egészet, mintha
levélpapírt hajtogatnánk, majd a hármas hajtogatás következik. Ezután hűtőben fél órán át pihentetjük, majd az előbbi háromszoros hajtogatást megismételjük. Másodjára is pihentetjük, utána hajtogatjuk, majd ismét pihentetjük – akár egy egész éjszakán át a hűtőben hagyhatjuk. Ezek után a tésztát megfelelően nyújtjuk, formázzuk és sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése