2011. január 12., szerda

Fokhagymás kacsa pikáns mártással

Hozzávalók:
  • egy fiatal, kb. 2 kg-os kacsa,
  • 1 kis csokor friss kakukkfű,
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 4 dkg vaj,
  • 1,5-1,5 dl száraz portói bor és pecsenyelé,
  • egy kevés Worcester,
  • 1 teáskanál étkezési keményítő;
  • a formához vaj;
  • a díszítéshez áfonyalekvár.
A kacsa bőrét gondosan lefejtjük és félretesszük. A húst óvatosan lefejtjük a gerincről, a combokat kicsontozzuk. (A csontokból levest, vagy alaplevet főzhetünk.)
A májat a hússal együtt sóval, borssal meg finomra vágott kakukkfűvel ízesítjük. Egy sütőformát vajjal kikenünk, kibéleljük a kacsa bőrével, beletesszük a húsdarabokat, és 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Ezután a bőrt a tetejére hajtjuk és előmelegített sütőben, 200
°C-on kb. 40 percig sütjük.
Kivesszük a formából, majd a visszamaradt zsiradékról leöntjük a fölösleget. A pecsenyelét átöntjük egy serpenyőbe, majd a borral és a együtt beforraljuk.
A finomra vágott vöröshagymát meg az egészben hagyott fokhagymagerezdeket a felforrósított 4 dkg vajon világosra pirítjuk, és hozzáadjuk a pecsenyeléhez. Az étkezési keményítőt egy kevés vízben feloldjuk, majd besűrítjük vele a mártást. Végül sóval, borssal és Worcesterrel ízesítjük.
A kacsát felvágjuk, és előmelegített tányérakon, a mártással körülöntve, áfonyalekvárral díszítve, burgonyakrokettel körítve, forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése