2009. október 27., kedd

Almás derelye almasodóval

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg burgonya,
  • tojás,
  • 15-20 dkg liszt,
  • diónyi margarin,
  • só;
  • a töltelékhez:
  • 4 alma,
  • fél citrom leve,
  • 1 csapott kiskanál őrölt fahéj,
  • 1 kiskanál kristálycukor;
  • a tetejére:
  • diónyi vaj,
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa;
  • a sodóhoz:
  • 2,5 dl almalé,
  • 2 tojássárgája.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és langyosra hűtjük. Először a tojással meg a margarinnal, majd annyi liszttel, hogy jól formázható, nem túl lágy tésztát kapjunk, összegyúrjuk. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és féltenyérnyi kockákra vágjuk.
A meghámozott almát cikkekre vágjuk, a magházat kiemeljük, és minden négyzetre rakunk belőle egyet. Citromlevet csepegtetünk rá, és fahéjjal meg cukorral meghintjük. A tésztákat háromszög alakúra hajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére, végül leszűrjük.
A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk, és a lecsepegtetett tésztát beleforgatjuk.
Közben vízgőz felett elkészítjük a sodót is. A tojássárgájákat az almalével addig keverjük egy habverővel, míg krémsűrűségű lesz.
A derelyéket tányérra rakjuk, a sodót köré öntjük, de külön mártásos csészében is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése