- A tésztához:
- 60 dkg burgonya,
- tojás,
- 15-20 dkg liszt,
- diónyi margarin,
- só;
- a töltelékhez:
- 4 alma,
- fél citrom leve,
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj,
- 1 kiskanál kristálycukor;
- a tetejére:
- diónyi vaj,
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa;
- a sodóhoz:
- 2,5 dl almalé,
- 2 tojássárgája.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és langyosra hűtjük. Először a tojással meg a margarinnal, majd annyi liszttel, hogy jól formázható, nem túl lágy tésztát kapjunk, összegyúrjuk. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és féltenyérnyi kockákra vágjuk.
A meghámozott almát cikkekre vágjuk, a magházat kiemeljük, és minden négyzetre rakunk belőle egyet. Citromlevet csepegtetünk rá, és fahéjjal meg cukorral meghintjük. A tésztákat háromszög alakúra hajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére, végül leszűrjük.
A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk, és a lecsepegtetett tésztát beleforgatjuk.
Közben vízgőz felett elkészítjük a sodót is. A tojássárgájákat az almalével addig keverjük egy habverővel, míg krémsűrűségű lesz.
A derelyéket tányérra rakjuk, a sodót köré öntjük, de külön mártásos csészében is kínálhatjuk.
A meghámozott almát cikkekre vágjuk, a magházat kiemeljük, és minden négyzetre rakunk belőle egyet. Citromlevet csepegtetünk rá, és fahéjjal meg cukorral meghintjük. A tésztákat háromszög alakúra hajtjuk, a széleit összenyomkodjuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére, végül leszűrjük.
A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk, és a lecsepegtetett tésztát beleforgatjuk.
Közben vízgőz felett elkészítjük a sodót is. A tojássárgájákat az almalével addig keverjük egy habverővel, míg krémsűrűségű lesz.
A derelyéket tányérra rakjuk, a sodót köré öntjük, de külön mártásos csészében is kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése