2010. május 14., péntek

Gombás zsemlegombóc

Hozzávalók:
  • 4 szikkadt zsemle,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 2 tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • tej szükség szerint,
  • csipetnyi őrölt szerecsendió,
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 25 dkg csiperkegomba,
  • pár csepp citromlé,
  • 2 dkg vaj;
  • vágott petrezselyem meghinteni.
A zsemlét kis kockákra vágjuk, és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 15 percig szárítjuk. Egy
serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és világosra pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát és pár csepp citromlevet, majd addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte. Ekkor sóval, borssal ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A zsemlekockákat a tojásokkal és a tojássárgájával, egy kevés tejjel, a gombával, valamint egy kevés finomra vágott petrezselyemmel és szerecsendióval laza, de nem folyós masszává dolgozzuk. Jól összepréseljük, és fél órán át pihentetjük. Ezután nedves kézzel nyolc gombócot formázunk belőle, és enyhén forrásban lévő sós vízbe téve kb. 15 percig lassú tűzön főzzük. Leszűrjük, és jól lecsepegtetjük.
Vágott petrezselyemmel meghintve, vadhúsok mellé tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése