2010. május 26., szerda

Borjúvese Tolsztoj módra

Hozzávalók:
  • 60 dkg borjúvese,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 5 cl ecet,
  • 4-4 dkg vaj és liszt,
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • 2,5 dl száraz vörösbor,
  • 30 dkg savanykás alma,
  • 1 citrom leve,
  • 5 evőkanál tejszín.
A veséket félbevágjuk, és gondosan megtisztítjuk a zsírtól meg a belsejében lévő fehér erektől.
Ezután hideg, folyó vízzel alaposan megmossuk, és fél órára ecetes hideg vízbe tesszük, végül vékony csíkokra vágjuk.
A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a vesét, hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, 1-2 percig tovább pirítjuk, majd liszttel meghintjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, még egy kicsit pirítjuk, és felöntjük a borral. Kis lángon, fedő alatt, 20-30 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, egy kevés marhahúslevessel felöntjük.
Eközben megtisztítjuk az almát, magházát kivágjuk, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. 5 perccel azelőtt, hogy a vese elkészülne, hozzáadjuk az almát, a tejszínt és a citromlét. Jól összekeverjük, majd ha kell, utánízesítjük. Párolt rizzsel, azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése