2009. március 14., szombat

Marhahúsleves

Hozzávalók 8 személyre:
  • 1 kg marhafartő,
  • 50 dkg marha- vagy sertéscsont,
  • 1 csomó leveszöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér),
  • 1-1 kis csokor zeller- és petrezselyemzöld,
  • 1-2 zöldpaprika és paradicsom,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 kisebb karalábé,
  • 2 kisebb csiperkegomba,
  • 2 kelkáposztalevél,
  • néhány karfiolrózsa,
  • só,
  • késhegynyi sáfrány,
  • 8-10 szem egész bors,
  • (egy darabka csípős paprika).
A zöldségféléket, hagymát, fokhagymát és a gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A répaféléket vastag hasábra, a zellert, paprikát, paradicsomot, és a karalábét pedig félbe vagy negyedbe vágjuk. A gomba maradhat egészben.
A húst és a csontot hideg vízben megmossuk, és kb. három liter hideg vízben feltesszük főni. Az első forrás után a habját leszedjük, majd belerakjuk a hagymákat és a zöldségféléket. A petrzselyem- és zellerzöldet alaposan megmossuk, majd erős cérnával összekötjük, így rakjuk a levesbe. Beleszórjuk a borsot is. A sót meg a sáfrányt csak az utolsó fél órában adjuk a leveshez. Lassú tűzön, éppen hogy csak gyöngyözve, legalább 3, de inkább 4 órán át főzzük. Aki szereti, tehet bele egy kis darab csípős paprikát is.
Kb. 10 percnyi állás után a húst kiemeljük belőle, és a levest leszűrjük. A tetejéről a felesleges zsíradékot leszedjük. A sárgarépát vékonyabb hasábokra, a marhahúst kockára vágjuk.
Külön vízben kifőzött finom metélttel, valamint a benne főtt sárgarépával meg marhahússal, nagyon forrón tálaljuk. A metélt helyett tálalhatjuk dara- vagy májgaluskával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése