- 1 kg marhafartő,
- 50 dkg marha- vagy sertéscsont,
- 1 csomó leveszöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér),
- 1-1 kis csokor zeller- és petrezselyemzöld,
- 1-2 zöldpaprika és paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 kisebb karalábé,
- 2 kisebb csiperkegomba,
- 2 kelkáposztalevél,
- néhány karfiolrózsa,
- só,
- késhegynyi sáfrány,
- 8-10 szem egész bors,
- (egy darabka csípős paprika).
A zöldségféléket, hagymát, fokhagymát és a gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A répaféléket vastag hasábra, a zellert, paprikát, paradicsomot, és a karalábét pedig félbe vagy negyedbe vágjuk. A gomba maradhat egészben.
A húst és a csontot hideg vízben megmossuk, és kb. három liter hideg vízben feltesszük főni. Az első forrás után a habját leszedjük, majd belerakjuk a hagymákat és a zöldségféléket. A petrzselyem- és zellerzöldet alaposan megmossuk, majd erős cérnával összekötjük, így rakjuk a levesbe. Beleszórjuk a borsot is. A sót meg a sáfrányt csak az utolsó fél órában adjuk a leveshez. Lassú tűzön, éppen hogy csak gyöngyözve, legalább 3, de inkább 4 órán át főzzük. Aki szereti, tehet bele egy kis darab csípős paprikát is.
Kb. 10 percnyi állás után a húst kiemeljük belőle, és a levest leszűrjük. A tetejéről a felesleges zsíradékot leszedjük. A sárgarépát vékonyabb hasábokra, a marhahúst kockára vágjuk.
Külön vízben kifőzött finom metélttel, valamint a benne főtt sárgarépával meg marhahússal, nagyon forrón tálaljuk. A metélt helyett tálalhatjuk dara- vagy májgaluskával is.
A húst és a csontot hideg vízben megmossuk, és kb. három liter hideg vízben feltesszük főni. Az első forrás után a habját leszedjük, majd belerakjuk a hagymákat és a zöldségféléket. A petrzselyem- és zellerzöldet alaposan megmossuk, majd erős cérnával összekötjük, így rakjuk a levesbe. Beleszórjuk a borsot is. A sót meg a sáfrányt csak az utolsó fél órában adjuk a leveshez. Lassú tűzön, éppen hogy csak gyöngyözve, legalább 3, de inkább 4 órán át főzzük. Aki szereti, tehet bele egy kis darab csípős paprikát is.
Kb. 10 percnyi állás után a húst kiemeljük belőle, és a levest leszűrjük. A tetejéről a felesleges zsíradékot leszedjük. A sárgarépát vékonyabb hasábokra, a marhahúst kockára vágjuk.
Külön vízben kifőzött finom metélttel, valamint a benne főtt sárgarépával meg marhahússal, nagyon forrón tálaljuk. A metélt helyett tálalhatjuk dara- vagy májgaluskával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése