2014. június 18., szerda

Fokhagymás nyúlgerinc

Hozzávalók:

  • 90 dkg nyúlgerinc,
  • 2 szikkadt zsemle,
  • 10 dkg reszelt sajt,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 40 dkg paraj,
  • 4 nagy fej vöröshagyma,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg fehérrépa,
  • 12 dkg vaj,
  • 5 dkg zsír,
  • 2 csokor petrezselyem,
  • őrölt bors,
  • só.

A gerincet lehártyázzuk, a gerinccsont mentén a húst mindkét oldalon bevágjuk. Sózzuk, olvasztott zsírral vékonyan megkenjük, és kizsírozott tepsibe fektetve, forró sütőbe toljuk. Kb. 30-40 percig sütjük. A vöröshagymákat megtisztítjuk, a tetejüket sűrűn bevagdossuk, de úgy, hogy egyben maradjanak, megsózzuk, és a félig megsült hús mellé rakjuk. Amíg a hús sül, a szikkadt szemléket lereszeljük (Zsemlemorzsa nem jó hozzá!), és a sajttal, 4 gerezd finomra vágott fokhagymával, a szintén finomra vágott petrezselyemmel, 7 dkg olvasztott vajjal, valamint sóval és borssal összekeverjük. Felét a már megpuhult nyúlgerincre kenjük, és a sütőbe visszatolva rásütjük. Ekkor simítjuk rá a krém másik felét, és további 5 percig sütjük.
A parajt megtisztítjuk, megmossuk, sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük, és sóval, borssal, a maradék finomra vágott fokhagymával ízesítve, egy kevés forró vajban megforgatjuk. A megtisztított zöldségeket metéltre vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és tálalás előtt olvasztott vajban ezt is megforgatjuk.
A kész húst pár perc pihentetés után feldaraboljuk, és a parajjal meg a vajas zöldségekkel, valamint a sült hagymával körítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése