2009. november 12., csütörtök

Szűzérmék rozmaringmártással

Hozzávalók:
  • 80 dkg borjú szűzpecsenye,
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • egy kevés őrölt kömény,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 2-3 rozmaringágacska,
  • 1,5 dl testes vörösbor,
  • 2,5 dl pecsenyelé (lásd: Abasári töltött dagadó)
  • 2 paradicsom,
  • csipetnyi kakukkfű,
  • 20-20 dkg karotta és cukkini,
  • egy darabka vaj,
  • rozmaring a díszítéshez.
A paradicsomot lehéjazzuk, és vastag karikákra vágjuk. A húsról levagdossuk az esetleges zsiradékot és hártyákat, majd 8 szeletre vágjuk. Kézzel simára nyomkodjuk, majd sóval, borssal és köménnyel ízesítjük. A megmosott, és megtisztított, tetszetős darabokra vágott karottát meg a szintén szép darabokra vágott cukkinit sós vízben félpuhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, sózzuk, majd egy darabka vajra dobva melegen tartjuk.
Egy nagy edényben felforrósítjuk az olajat, és a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük benne. Kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsírból leöntjük a fölösleget, majd beletesszük a kakukkfűvel meghintett paradicsomot, és mindkét oldalán átsütjük. Kivesszük, és szintén melegen tartjuk.
A bort meg a pecsenyelevet a serpenyőbe öntjük, és rövid ideig forraljuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, belerakjuk a hússzeleteket, és puhára pároljuk. Ezután a húst kiszedjük belőle, a mártást egy kevés víz hozzáadásával jól összeforraljuk, majd sűrű szitán áttörjük.
A hússzeleteket előmelegített tányérokra rakjuk, leöntjük a mártással, és a vajas karottával
meg cukkinivel, a sült paradicsomszeletekkel körítjük. Rozmaringgal díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése