- 1 kg bármilyen fajtájú- és ízű alma,
- 20 dkg méz + literenként 10 dkg méz,
- 2 g élesztő,
- 4 dkg száraz barna kenyér.
Az almákat megmossuk, és kétfelé vágjuk. Magházukat, szárukat kivágjuk, majd héjastól lereszeljük. 8 dl almareszelékre számítva felfőzünk 1 liter vizet és kihűtjük. Három literes széles szájú üvegbe rakjuk az almát, ráöntjük a lehűtött vizet, belekeverjük az élesztőt meg a mézet, végül beletördeljük a kenyeret.
Tíz napig fedetlenül érleljük – lehetőleg szobahőmérsékleten –, közben néhányszor minden nap megkeverjük. Ezután sűrű szövésű ruhán átszűrjük, majd hozzákeverünk literenként 10 dkg mézet. Az üveget lekötjük, és hat héten át érleljük.
Akkor kész az almaecet, ha teljesen letisztult, csak az üveg alján látszik sűrű, zavaros lé. Ekkor nagyon óvatosan – hogy az alja fel ne keveredjen – vékony, hosszú nyakú üvegekbe fejtjük, ledugaszoljuk, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése