2010. október 28., csütörtök

Borjújava Jókai módra

Hozzávalók 5 személyre:
  • 1 kg borjúdió,
  • egy kevés zsír,
  • 5 főtt tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 25 dkg csirkemáj szív nélkül,
  • 15-15 dkg vaj, gomba és reszelt sajt,
  • 10 dkg gépsonka,
  • 3 dl tej,
  • liszt,
  • 5 dkg zsemlemorzsa,
  • só,
  • majoránna,
  • őrölt fehér bors,
  • reszelt szerecsendió,
  • 3 cl konyak,
  • egy kevés marhahúsleves.
A felszeletelt húst egy kissé ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés zsíron elősütjük. A finomra vágott hagymát vajon megfuttatjuk, beleforgatjuk az apróra vágott csirkemájat, borssal és majoránnával ízesítjük. Kevergetve megpirítjuk, majd egy kevés liszttel megszórjuk, és a konyakkal meg egy kevés levessel felengedjük. Átforraljuk, majd az egészet áttörjük. A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kiszedjük, és a fehérjéket púposan megtöltjük a májas masszával. Az elősütött húsokat egy kivajazott tűzálló tálra rakjuk, és a töltelékkel lefelé rárakjuk a fél tojásokat.
A felszeletelt gombát vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, és mártás sűrűségűre forraljuk. Ha szükséges sózzuk; szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tojások sárgáját és 5 dkg sajtot, majd bevonjuk vele a hússzeleteket. A maradék sajtot és a morzsát a tetejére hintjük, vajat morzsolunk rá, majd előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Vajon párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése