2009. május 7., csütörtök

Edit sült csirkéje

Hozzávalók:
  • Egy egész csirke (kb. 1,5 kg),
  • 2 kisebb alma,
  • 4 dkg aszalt szilva
  • 4 dkg hámozott mandula,
  • 2 újhagyma,
  • 3 dkg mazsola,
  • a csirke belsősége (szív, zúza és máj),
  • só,
  • őrölt bors,
  • rozmaring,
  • 1 citrom leve,
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 1 tojássárgája,
  • olaj.
A megtisztított almát négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és vékonyra szeljük. Az újhagymát finomra, az aszalt szilvát, a mazsolát és a mandulát apróra vágjuk. A csirke belsőségeit igen apróra vágjuk, majd mindezt összekeverjük a tojássárgájával, citromlével és zsemlemorzsával. Sóval ízesítjük, majd 15 percig állni hagyjuk.
A megtisztított és megmosott csirkét kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és rozmaringgal. A hasüregébe tömködjük az előkészített tölteléket. A hasüreget fogvájóval lezárjuk, a szárnyakat a mellhez tűzzük, és a combokat összekötjük. Egy olajjal kikent tepsibe fektetjük a csirkét, és előmelegített sütőben, közepes lángon 40-60 percig ropogós, aranybarnára sütjük. Sütés közben gyakran megfordítjuk, és olajjal kenegetjük. Mikor megsült, 10 percig pihentetjük, majd feldaraboljuk és vajas burgonyával, párolt zöldséggel, valamint fejes salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése