2013. december 14., szombat

Savanyú máj

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 dkg sertésdagadó,
  • 40 dkg sertésmáj,
  • 20 dkg zsír,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 3 dkg pirospaprika,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • mokkáskanálnyi kömény,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 3 db paradicsom,
  • só;

a hagymasalátához:
  • 60 dkg vöröshagyma,
  • kevés cukor,
  • só,
  • ecet;
  • a tálaláshoz hagymakarikák és 2-3 előfőzött velőrózsa.

A felolvasztott zsírban az apróra összevágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, pirospaprikával meghintjük. Hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott húst, sózzuk, köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Belerakjuk a kicsumázott és felszeletelt paprikát, paradicsomot, és fedő alatt, majdnem puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
A sertésmájat sós vízben megabáljuk, lehűtjük, és vékony szeletekre vágjuk.
A hagymasalátához megtisztítjuk a hagymát, majd vékonyra szeleteljük. Sós vízben leforrázzuk, majd leszűrve, jeges vízben kihűtjük. Közben salátaecetet készítünk, amibe beleforgatjuk a leforrázott hagymaszeleteket. 1-2 órán át hideg helyen érni hagyjuk.
A savanyú májhoz az így elkészített anyagokat egy edényben rétegezve lerakjuk: alulra pörköltet, erre hagymasalátát, majd májat rakunk. Így folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. A tetejére pörkölt kerüljön. Átforraljuk, majd hagymakarikákkal, és vékonyra felszeletelt velőrózsákkal díszítjük. Sós vízben főtt burgonyával, esetleg friss kenyérszeletekkel kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Én halasi vagyok, és bizony nem teljesen így készítjük a savanyúmájat. A pörkölt-alap rendben van, bár itt is van némi eltérés: a hagymát félig megpirítjuk, arra jön a kockára vágott hús, azt is pirítjuk, ameddig csak lehet, és csak UTÁNA jön rá a pirospaprika. Azzal elkeverjük, majd fölöntjük vízzel. Fokhagyma, köménymag nincs benne! Mivel ez tipikusan télen, kifejezetten disznóvágáskor készített étel, ezért a zöldpaprika, paradicsom soha nem kerülhet bele!
    A karikára vágott vöröshagymát KÜLÖN MEG KELL FŐZNI!!! Annyira, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Ekkor ecettel, cukorral pikánsra ízesítjük és még egy kicsit forraljuk.
    A rétegezés pedig a következő: alul a pörkölt, rá a hagyma, majd erre a felszeletelt abált máj (esetleg még velő) - és kész. Ezt még fölöntjük a hagyma pikáns levével, hogy majdnem ellepje és a végén jól összeforraljuk.
    No, így próbáljátok ki, mennyei étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt. Ezt a leírást egy ismerősömtől kaptam. Ezek szerint ő sem ismeri a pontos receptet, nemcsak én... Ettől függetlenül fennhagyom az ezt a verziót az oldalon, csak leveszem előle a "halasi" jelzőt.

      Törlés
  2. Sziasztok!Én is halasi vagyok és szintén igy készítem a savanyúmájat. :)

    VálaszTörlés