- 80 dkg sertésdagadó,
- 40 dkg sertésmáj,
- 20 dkg zsír,
- 30 dkg vöröshagyma,
- 3 dkg pirospaprika,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- mokkáskanálnyi kömény,
- 2 db zöldpaprika,
- 3 db paradicsom,
- só;
a hagymasalátához:
- 60 dkg vöröshagyma,
- kevés cukor,
- só,
- ecet;
- a tálaláshoz hagymakarikák és 2-3 előfőzött velőrózsa.
A felolvasztott zsírban az apróra összevágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, pirospaprikával meghintjük. Hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott húst, sózzuk, köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Belerakjuk a kicsumázott és felszeletelt paprikát, paradicsomot, és fedő alatt, majdnem puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
A sertésmájat sós vízben megabáljuk, lehűtjük, és vékony szeletekre vágjuk.
A hagymasalátához megtisztítjuk a hagymát, majd vékonyra szeleteljük. Sós vízben leforrázzuk, majd leszűrve, jeges vízben kihűtjük. Közben salátaecetet készítünk, amibe beleforgatjuk a leforrázott hagymaszeleteket. 1-2 órán át hideg helyen érni hagyjuk.
A savanyú májhoz az így elkészített anyagokat egy edényben rétegezve lerakjuk: alulra pörköltet, erre hagymasalátát, majd májat rakunk. Így folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. A tetejére pörkölt kerüljön. Átforraljuk, majd hagymakarikákkal, és vékonyra felszeletelt velőrózsákkal díszítjük. Sós vízben főtt burgonyával, esetleg friss kenyérszeletekkel kínáljuk.
Én halasi vagyok, és bizony nem teljesen így készítjük a savanyúmájat. A pörkölt-alap rendben van, bár itt is van némi eltérés: a hagymát félig megpirítjuk, arra jön a kockára vágott hús, azt is pirítjuk, ameddig csak lehet, és csak UTÁNA jön rá a pirospaprika. Azzal elkeverjük, majd fölöntjük vízzel. Fokhagyma, köménymag nincs benne! Mivel ez tipikusan télen, kifejezetten disznóvágáskor készített étel, ezért a zöldpaprika, paradicsom soha nem kerülhet bele!
VálaszTörlésA karikára vágott vöröshagymát KÜLÖN MEG KELL FŐZNI!!! Annyira, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Ekkor ecettel, cukorral pikánsra ízesítjük és még egy kicsit forraljuk.
A rétegezés pedig a következő: alul a pörkölt, rá a hagyma, majd erre a felszeletelt abált máj (esetleg még velő) - és kész. Ezt még fölöntjük a hagyma pikáns levével, hogy majdnem ellepje és a végén jól összeforraljuk.
No, így próbáljátok ki, mennyei étel!
Köszönöm az észrevételt. Ezt a leírást egy ismerősömtől kaptam. Ezek szerint ő sem ismeri a pontos receptet, nemcsak én... Ettől függetlenül fennhagyom az ezt a verziót az oldalon, csak leveszem előle a "halasi" jelzőt.
TörlésSziasztok!Én is halasi vagyok és szintén igy készítem a savanyúmájat. :)
VálaszTörlés