2013. december 24., kedd

Töltött sertéscomb narancsmártással

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb,
  • 10 dkg nyers füstölt sonka,
  • 10 dkg bacon,
  • 1 kisebb póréhagyma,
  • só,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 2-3 szem borókabogyó,
  • paprikakrém;

a mártáshoz:

  • 2 narancs,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 dl tej,
  • 3 evőkanál ribiszkedzsem,
  • 1 szem szegfűszeg megőrölve,
  • (cukor).

A combot több helyen megszúrjuk, és az így keletkezett nyílásokba tömködjük a kockára vágott sonka, szalonna és a zöldjével együtt felvágott póré keverékét. A húst egy tűzálló tálba fektetjük, egy kevés vizet öntünk alá, a fokhagymával meg a fűszerekkel ízesítjük,, és fedő alatt kb. 1 órán át pároljuk. Ezt követően a fedőt levesszük róla, és szép világos pirosra sütjük. Végül a paprikakrémmel megkenjük, és kicsit megpirítjuk a pecsenyét.
Közben a mártáshoz 3 dkg vajból a liszttel meg a tejjel besamelt főzünk. Hozzákeverjük a narancsok levét, a dzsemet, majd a szegfűszeggel, és ha túl savanykás lenne, egy kevés cukorral ízesítjük.
A kész sültet pár percig pihentetjük, majd felszeleteljük, és a narancsok félbevágott héjába töltött mártással tálaljuk. A mártást adhatjuk hidegen, és melegen is a pecsenye mellé. Burgonyakrokettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése