2010. június 27., vasárnap

Császárjérce

Hozzávalók:
  • Egy szép nagy jérce,
  • 2-2 dl tejföl és fehérbor,
  • 5-5 dkg zsír és vaj,
  • 50-50 dkg alma és körte,
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg,
  • só.
A tisztított jércét kívül-belül megsózzuk, a combjait összekötjük, a szárnyait pedig fogvájóval vagy hústűvel a melléhez tűzzük. Egy tepsire fektetjük, és a felhevített zsírral leforrázzuk.
Előmelegített sütőben, a saját levével locsolgatva megsütjük. Mikor pirulni kezd, a borral elkevert tejföllel többször megkenegetjük. Amikor elkészült, a tepsiből kivesszük, és tálalásig melegen tartjuk.
A maradék boros tejfölt a pecsenyeléhez öntjük, simára keverjük, és mártás sűrűségűre forraljuk. A megtisztított, kimagvalt és gerezdekre vágott gyümölcsöt a vajon fahéjjal, szegfűszeggel meg egy csipetnyi sóval ízesítve megpároljuk.
A jércét feldaraboljuk, egy tál közepére rakjuk, és a párolt gyümölccsel körítjük. A mártást külön tálkában adjuk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése