2013. november 25., hétfő

Cseresznyés nyúl

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg konyhakész nyúl,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 5 dl édes vörösbor,
  • 2 babérlevél,
  • 1 ágacska kakukkfű,
  • 1 kis csokor petrezselyem,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 3 szál újhagyma,
  • 2 sárgarépa,
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor,
  • 1 mokkáskanál ecet,
  • 1 kiskanál ételízesítő,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 50 dkg cseresznye.

A nyulat 8 darabba vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy tálba rakjuk. A bort ráöntjük, a fűszereket beledobjuk, majd letakarva, hűtőben 2 napig érleljük. Utána a húst papírtörölközőre szedjük, leszárítjuk, majd a vaj és az olaj keverékében körös-körül fehéredésig sütjük. Közben az újhagymát meg a répát megtisztítjuk, és az előbbit a zöldje nélkül karikára, az utóbbit kockára vágjuk. A húshoz adjuk, a boros páclével nyakon öntjük, majd fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Ezután a húsokat az edényből kiszedjük, és a zöldséget is kiszedjük a léből.
A cukrot kicsit karamellizáljuk, az ecettel ízesítjük, majd felöntjük a nyúl párolólevével. Ételízesítővel fűszerezzük, végül egy kevés liszttel megszórva sűrítjük. A húst visszarakjuk bele, és hozzáadjuk a kimagvalt cseresznyét is. További 4-5 percig pároljuk. Pirított kenyérszeletekkel tálaljuk. Adagolásnál ügyeljünk, hogy mindenkinek egyformán jusson vastaghúsú és csontosabb darab is.
Amennyiben nincs friss cseresznye, fagyasztottal illetve befőttel is elkészíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése