a húsgombóchoz:
- 1 zsemle,
- 40 dkg sovány darált sertéshús,
- 1 tojás,
- só,
- őrölt bors,
- pirospaprika,
- olaj;
a felfújthoz:
- 8 dkg vaj,
- 2 csapott evőkanál liszt,
- 4 dl tej,
- 60 dkg zöldbab,
- 10 dkg csirkemáj,
- 3 tojás,
- 5 dkg reszelt Parmezán,
- só;
- a forma kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa.
A húsgombóchoz a zsemlét hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A hússal meg a tojással összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikával fűszerezzük. A masszából apró gombócokat formázunk, olajban megsütjük, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
A felfújthoz 6 dkg vajból meg a lisztből, a tejjel felengedve közepes sűrűségű besamelt főzünk. A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. A csirkemájat kockára vágjuk, a maradék vajon megsütjük, majd enyhén megsózzuk. A húsgombócokat a besamelbe forgatjuk, majd a felét a tálaláshoz félrerakjuk. A többit a zöldbab felével, a sült májjal meg a tojások sárgájával összekeverjük. A Parmezánt beleszórjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy savaren - gyűrű - formát kivajazunk, morzsával meghintjük, és a zöldbabos-gombócos masszával megtöltjük. Sütőben, közepes hőfokon (180°C) kb. 30 percig sütjük.
Tálaláskor a formából kiöntjük, és a közepét a felforrósított besameles gombóccal megtöltjük. A félretett, és szintén felforrósított zöldbabbal körberakva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése