2009. március 22., vasárnap

Házinyúl sütve, ahogy én szeretem

Hozzávalók:
  • 1 fiatal konyhakész házinyúl,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 1 evőkanál zsír,
  • szemes bors,
  • 1-1 csipetnyi kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, és reszelt szerecsendió,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • só.
A nyulat feldaraboljuk, és sóval bedörzsöljük. Egy kizsírozott tepsibe rakjuk, mellédobjuk a karikára vágott vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát és a kockára vágott szalonnát. Az egész borsot mozsárban durvára törjük, a többi fűszerekkel összekeverjük, és meghintjük vele a húst.
Amennyiben lehetőség van rá, a szárított fűszerek helyett - bazsalikom, kakukkfű, stb. - használjunk friss zöldfűszreket. Ha friss fűszert használunk, óvatosan adagoljuk, mert sokkal intenzívebb ízük, aromájuk van, mint a szárítottnak. Ebben az esetben, 1-1 ágacska kakukkfüvet, rozmaringot, és kevés bazsalikomlevelet használjunk. Egészben rakjuk a hús mellé, így mikor az étel elkészült, könnyen ki tudjuk szedni belőle.
A borral felöntjük, majd lefedjük, és előmelegített sütőben majdnem puhára pároljuk. Végül a fedőt levesszük róla, és szép pirosra pirítjuk.
Héjában főtt, és karikára vágott burgonyával – amit a pecsenye zsírjában megforgattunk –, valamint friss salátával tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Tisztelt Peti,

    Szivböl köszönom ezt az egyszerü de nagyszerü receptet. En nemet allampolgar vagyok es Köln mellett lakom. Az ennivalo böven van, de sajnos ovatosan kell hasznalni.Miota kitudodott hogy csirket Nemetben az ember inkabb ne egyen(tele van minden elkepzelhetö mereggel, meg a kutyam is belebetegedett...), a disznohus ize olyan mindt a füreszpor es a marhahustol izület gyulladas jön... Hat rajöttem a hazi nyulra, de nem tudtam hogy is keszitsem el. Ezer köszönet ! Claudia

    VálaszTörlés
  2. Nincs mit köszönni. Örülök, hogy teszik az étel. A házinyúl valóban az egyik legegészségesebb húsféle. Sajnos kevesen fogyasztják. Nem értem, sokan miért tartják undorítónak, igaz elég sok tévhit kering róla az emberek közt...

    VálaszTörlés
  3. Ma vettem ismerőstől házinyulat, így keresgélni kezdtem recepteket itt a neten, így találtem rá az Ön receptjére is. Még nem tudom eldönteni hogyan fogom elkészíteni, de talán ahhoz hozzászólnék, hogy miért fogyasztják kevesen. Mert nyuszika, :) és aranyos, az ár amiért én vettem kg-ja 1500 Ft, az enyém 2200 volt. És nem egy nagy nyuszi. Viszont a mája gyönyörű szép! Mindenesetre köszönöm a receptet, kölcsönveszem, de lehet hagyományosan vadasan készül el, majd meglátom. Üdvözletem. Kovácsné.

    VálaszTörlés
  4. Ma vettem én is a piacon házi nyulat.Még ha ritkán is jutok hozzá, szeretem az ízét. Vadasan szeretném elkészíteni. A nyuszi volt tulajdonosa a lelkemre kötötte, hogy mindenképpen pácoljam be előtte a húst, mielőtt elkészítem. Mint szakácstól kérdezem, mennyire megalapozott az előpácolás szükségessége?

    VálaszTörlés
  5. Mindenképpen érdemes pácolni. A rostok ezáltal puhábbá, porhanyósabbá válnak. Az étel is sokkal ízletesebb lesz, ha pácolunk.
    A vadashoz egy vörösboros, zöldséges fűszeres pácot ajánlanék: sárgarépát petrezselyemgyökeret, vörös- és fokhagymát, szemes borssal, korianderrel, mustármaggal, babérral, 1-2 szem szétnyomott borókabogyóval ízesített fele víz, fele vörösborban 15-20 percig lassan forralom. Teljesen kihűtöm, majd belerakom a feldarabolt nyulat. A lé lepje el a húst. Legalább egy éjszakán át pácolom, de ha van idő, lehet hosszabb ideig is. A páclevet és a benne főtt zöldségeket felhasználom a főzés során.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a jótanácsot, Peti :) Be is pácoltam a nyuszit, holnap fogom elkészíteni! Mustármagom nincs, borókabogyót még keresek a fűszereim között, hozzáadom még. Tetszenek a receptjeid a blogodban, jövök máskor is nézelődni :)

    VálaszTörlés